CAPAMIX SEIDENLATEX-LATEXFESTÉK

 JELLEMZŐK

 ALKALMAZÁSI TERÜLET

Strapabíró, súrolásálló és fokozottan terhelhetô beltéri bevonatokhoz. Különösen alkalmas nagy igénybevételnek kitett felületek festésére, mint iskolák, kórházak, óvodák, nyilvános épületek, irodák, szállodák, éttermek, folyosók, lépcsôházak stb. Továbbá kiválóan alkalmas rostos-, relief, vagy préselt tapéták, valamint Capaver üvegszálas falbevonatok és struktúrtapéták befejezô bevonatának kialakításához, mivel selyemfényével ragyogóan kiemeli a
szerkezetüket.

 ALKALMAZÁS

Rétegfelépítés, feldolgozás: Alap-, ill. közbensô bevonat Capamix SelyemLatexszel, az alap szívóképességétôl függôen, maximum 10% vízzel hígítva. Ecsettel, hengerrel, vagy szórt módszerrel és Airless technikával is felhordható. Különbözô idôben festett felületek közötti látható átlapolás elkerülése érdekében, "nedves a nedvesre” technika alkalmazása javasolt, egy munkamenetben.
Egyenletesen szép felület elérése érdekében az alapnak kifogástalan simának kell lennie, amennyiben szükséges elôzetes glettelés, simítás javasolt.

 SZÍN
Fehér, ill. bázisanyagok. A Capamix színezôrendszerrel színezhetô

 FELHASZNÁLÁS
Az alapozó és a fedôbevonat anyagfelhasználása sima alapfelületek esetén kb. 400 g/m2. Strukturáltabb felületnél megfelelôen több mennyiség szükséges.
Pontos mennyiség csak próbafestés készítésével megállapítható.
Tárolás: Hűvös, de fagymentes helyen. Felnyitott göngyöleget gondosan viszszazárva tárolni.

Kiszerelés: 2,5; 5; 10 l (3,5 kg; 7 kg és 14 kg)

Alkalmas alapok:
Alapfelületek elôkészítése: Az alapon nem lehet elszennyezôdés, leváló anyagréteg és száraz legyen.
Mész-cement és cement vakolat: Szilárd, normál szívóképességű vakolat elôkezelés nélkül bevonható. Erôsen szívóképes, vagy porló vakolat esetében egy réteg alapozás a Caparol Mélyalapozó LF-fel.  Tiszta gipsz vakolat és gipsztartalmú vakolat: Egy alapozó bevonat Caparol Universal-Haftgrunddal. Bôrös felületű gipsz vakolatot csiszolni, portalanítani és Caparol Universal-Haftgrunddal alapozni.
Gipszépítô lapok: Szívó lapoknál egy alapozás a Caparol Universal-Haftgrunddal vagy Primalon Emulsionsgrunddal.
Gipszkarton lapok: A felhasználás során keletkezett felületi egyenetlenségeket lecsiszolni. Alapozás Caparol Universal-Haftgrunddal.
Beton: Az esetleges formaleválasztót, valamint porló anyagokat eltávolítani.
Gázbeton: Egy alapozás a Primalon Koncentrátum PM 200-al, 1:5 vízzel hígítva.
Fa szerkezeti anyagok: A vízzel hígítható, környezetbarát Capacryl Akril lakkal, vagy a Capadur fa festékkel bevonni.
Hordképes bevonatok: Matt, enyhén szívó felületeket közvetlenül bevonni. Fényes felületeket, lakkot megcsiszolni. Egy alapozás Caparol Mélyalapozó LF-fel.
Nem hordképes bevonatok: Erôsen szívó, porló, szívó felületekre alapozás Caparol Mélyalapozó LF-fel. Nem hordképes ásványi festékeket mechanikusan eltávolítani, felületet portalanítani, alapozás Caparol Mélyalapozó TB-vel. Nem hordképes lakk, diszperziós, vagy műgyantabevonatokat alkalmas maróanyaggal elôírás szerint eltávolítani. Enyhén szívó, sima felületekre alapozás Caparol Mélyalapozó LF-el.
Enyves festék bevonatok: Alapig lemosni. Alapozás Caparol Mélyalapozó TB-vel. Bevonat nélküli rostos-, relif vagy préselt papír tapéták: Elôkezelés nélkül bevonni.
Leváló tapéták: Maradék nélkül eltávolítani, ragasztó és makulatúra maradékokat lemosni. Alapozás Caparol Mélyalapozó TB-vel. 
Bevonat nélküli üvegrost tartalmú falbevonatok: Alapozás Capacoll üvegszövet ragasztóval, 20% vízzel hígítva.
Penészes felületek: Penész bevonatot eltávolítani, a felületet Capatox, 1:3 arányban vízzel hígítva lemosni. Jó átszáradás után Indeko-W penészgátló festékkel bevonni, (a penész eredetét megszüntetni).
Nikotinos, víz, korom-, olaj-, és zsírfoltos felületek: Szigetelô alapozás Caparol Filtegrund-al. Erôsen szennyezett felületeknél a befejezô bevonat IsoDeck.
Kisebb hibák a felületen: Megfelelô elômunkálatok után Caparol Füllspachtel, Dalas-pack H, vagy F felhasználásával elôírás szerint kijavítani, és adott esetben alapozni.
Száradási idô (+20°C és 65% relatív páratartalom mellett): 4-6 óra elteltével (Primalon Glanzstrukturral kb. 8 óra elteltével!) Porszáraz és átfesthetô: Kb. 3 nap elteltével, teljesen átszárad és igénybe vehetô. Alacsonyabb hômérséklet és nagyobb páratartalom mellett a száradási idô arányosan meghoszszabbodik.
Feldolgozási hômérséklet: A környezet és az alap hômérséklete nem lehet +5°C alatt.
Szerszámok tisztítása: Használat után vízzel. Rövid megállások, szünetek közben a munkaeszközöket a bevonó anyagban, vagy vízben kell tárolni.
Műszaki tanácsadás: Minden a gyakorlatban elôforduló alapot és annak szakszerű kezelését ebben az írásban nem lehet részletezni. Bonyolultabb eseteknél szaktanácsadóink részletes, tárgyra vonatkozó segítséggel állnak rendelkezésre.


A termékismertetőben közölt alkalmazási területeket és felhasználási technológiákat jelenleg legjobb műszaki ismereteink alapján javasoljuk, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő részletes alkalmazási előírásokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűnek tekintendők! 

A szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai előírásaink, melyeket a tudomány és a gyakorlat jelenlegi állása alapján a vevőknek és a felhasználóknak adunk segítségül, nem köteleznek bennünket, nem alapoznak meg szerződéses jogviszonyt és adásvételi szerződésből adódó mellék-kötelezettséget. Nem mentesítik a vevőt termékeink tervezett felhasználási célra való alkalmasságának saját felelősségre történő ellenőrzése alól.